Re:Re:Re:Re:trochu rozumu by nezaskodilo

Ing. Marián FILLO 27.08.2012
OK.

Tú sóju fermentujú pomocou plesní Aspergillus oryzae alebo Aspergillus soyae.

Čo sa týka kváskového chleba, tak tam ide o kvasenie polysacharidov, nie bielkovín. Problémom sú len rozbité bielkoviny a asi aj to nie všetky, ale v zásade len také, ktoré majú vysoký obsah kyseliny glutámovej.

S tým mäsovým vývarom by som veľmi spokojný nebol, lebo ako mi prof. Strunecká poslala jednu odpoveď na otázku ohľadne glutamanu v bujónoch - že ako rozpoznať, či je v bujóne glutaman alebo nie - tak akonáhle to chutí po mäse, tak je tam ten glutaman. Tá ťažko opísateľná chuť, čo robí mäso mäsom (ale je zároveň prítomná aj v sójových náhradkách s čiastočne rozbitými bielkovinami), je práve chuť "umami", teda chuť glutamanu. Čiže aj v poctivom mäsovom vývare je.

Len pri mäse je asi ten rozdiel (oproti sóji), že obsahuje aj vitamín B12, ktorý neguje nežiaduce účinky glutamanu.

Pridať nový príspevok

Zdroje/IV.2019

stav k strede 7.IV.2019 15:52

súčet darov na obživu
tvorcu a jeho rodiny
:

292,48 €

počet príspevkov: 56

životné minimum 2020
(2 dospelí + 3 deti):

658,94 €

súčet všetkých príspevkov
na náklady na prevádzku
:

20,50 €

počet príspevkov: 6

Za všetky dary
srdečná vďaka!

2%/3% dane z príjmov

 

Sociálne siete

 

Naše diskusné fórum
Naša stránka na VK.com
Naša skupina na VK.com
Naša stránka na Twitteri
Naša stránka na FaceBooku

Najnovšie články

Podporujeme

nezávislý internetový rozhlas Slobodný vysielač

Kontakt

Ing. Marián FILLO Jaseňová 26
01007 ŽILINA
tel./SMS/MMS: 0904 827 031

číslo účtu SK:
520700-4200920643/8360
SK1983605207004200920643
BIC/SWIFT: BREXSKBX

číslo účtu CZ:
2800070065/2010
sloboda.v.ockovani@gmail.com