Re:Re:Re:trochu rozumu by nezaskodilo

MUDr.Ludmila Eleková 20.08.2012
V domácí fermentovaném zelí, tj. starém známém kyselém zelí se jako fermentační činidlo používají v zelí přítomné bakterie. Já si doma dělala občas pickles a je to jednoduché. Zeleninu nakrouháte, posolíte, pomačkáte rukama, necháte vypotit tekutinu a nacpete do sklenic, přikryjete volně fólií a při pokojové teplotě necháte kvasit. Totéž se dělá se zelím, někdy se jako startér používá krajíc chleba.
Každému někdy zkyslo mléko, takže víme, že se tam nic nepřidává, stačí bakterie, které v něm jsou.
Kvásek není také nic jiného než mouka a voda, kvašení nastartují bakterie. Jak moc se z toho uvolní glutamát? těžko říci, asi to nikdy nikdo nezkoumal. Ale když si uvědomíte, jak vypadá poctivý kváskový chléb a jak ten průmyslový, tak bych vsadila na větší integritu polysacharidů v tom kváskovém.
Číňané jsou v dobrém zdraví, protože se především víc pohybují, kromě toho jedí víc lokálního a sezónního zboží, spoustu zeleniny a až do nedávno skoro nic zpracovaného. Základ jejich stravy je rýže a zelenina, sojovku do každého jídla nedávají (to jen my si ztotožňujeme čínskou kuchyni se sojovkou) a jedí mnohem méně masa.
Volný glutamát je samozřejmě problém. Ale je to jako se vším, zdravý člověk ho občas zvládne, nemocný by si měl dávat větší pozor. Je to i o kultivaci chuti, osobně již mnoho let nejsem schopna pozřít polévku v restauraci, tutéž, kterou si lidé okolo dosolují. Rozeznám poctivý masový vývar od umělého, rozeznám pytlíkovou omáčku apod. Proto mám také problém jít do restaurace,ty, které vaří tak, abych za to byla ochotna zaplatit, mají hlavní jídla od 200Kč výš.


Pridať nový príspevok

Zdroje/IV.2019

stav k strede 7.IV.2019 15:52

súčet darov na obživu
tvorcu a jeho rodiny
:

292,48 €

počet príspevkov: 56

životné minimum 2020
(2 dospelí + 3 deti):

658,94 €

súčet všetkých príspevkov
na náklady na prevádzku
:

20,50 €

počet príspevkov: 6

Za všetky dary
srdečná vďaka!

2%/3% dane z príjmov

 

Sociálne siete

 

Naše diskusné fórum
Naša stránka na VK.com
Naša skupina na VK.com
Naša stránka na Twitteri
Naša stránka na FaceBooku

Najnovšie články

Podporujeme

nezávislý internetový rozhlas Slobodný vysielač

Kontakt

Ing. Marián FILLO Jaseňová 26
01007 ŽILINA
tel./SMS/MMS: 0904 827 031

číslo účtu SK:
520700-4200920643/8360
SK1983605207004200920643
BIC/SWIFT: BREXSKBX

číslo účtu CZ:
2800070065/2010
sloboda.v.ockovani@gmail.com